LOEWE Center for Insect Biotechnology & Bioresources

Thanks to their fantastic properties and abilities, insects colonize almost all habitats on earth. In the future, we humans can also benefit from the many survival strategies they have developed for this purpose. Under the direction of Prof. Andreas Vilcinskas, a globally unique center for the development of bioresources for use in medicine, plant protection and the food industry is being established in Giessen.

Research

Natural Product Department

Benefit from our extensive collection of microbes, microbial-derived products, biological and chemical data as well as from the collaboration with our experts, who are eager to participate in your challenging project.

Food & Feed

Improvement Agents

We pursue sustainable solutions for the food and feed industry and develop strategies to make food safer, healthier and tastier.

Pests and vector

insect control

Our mission is to develop new and environmentally friendly crop protection strategies to prevent crop damage caused by insects.

Biodiversity

research

We tap into groups of organisms with high biodiversity such as insects, bacteria and fungi as bioresources by isolating and characterising natural products with innovative technologies and established platforms.

News

Bundesministerin Klöckner überreicht Förderurkunde an das Fraunhofer IME

Im Rahmen eines virtuellen Treffens nahm Dr. Kwang-Zin Lee den Zuwendungsbescheid für das Verbundvorhaben »HOPE« von rund 250.000 Euro für den Institutsteil Bioressourcen des Fraunhofer-Instituts für Molekularbiologie und Angewandte Oekologie IME entgegen.

Fraunhofer lighthouse project “FutureProteins“

Proteins are vital for life. At the same time, there is a protein shortage in the global food supply. Due to extreme weather conditions as a result of climate change as well as soil and water pollution caused by the use of pesticides and fertilizers, this shortage can increase in the future. One approach to tackle this challenge is to open up novel protein sources as a sustainable alternative for animal source foods suitable for the masses. In the lighthouse project “FutureProteins”, six Fraunhofer institutes develop new cultivation systems, which can produce nutritious proteins from selected plants, insects, fungi and algae.

Prof. Zorn takes over the deputy head of the branch for bioresources of the Fraunhofer IME

Since January 1, 2021, the Bioresources branch of the Fraunhofer Institute for Molecular Biology and Applied Ecology IME has a new deputy head: Prof. Dr. Holger Zorn. The professor for food chemistry and food biotechnology will in future support the department head Prof. Dr. Andreas Vilcinskas at the Giessen location.

Media

30

Mai

»Gießener Forscher wollen Mehlwurmfarm bauen – Sind Insekten als Mittagessen bald normal?«

Die Europäische Behörde für Lebensmittelsicherheit (EFSA) hat Mehlwürmer vor kurzem als Lebensmittel zugelassen. Dr. Rühl vom Institutsteil Bioressourcen des Fraunhofer IME forscht am Einsatz von Insekten als Nahrungsmittel der Zukunft. »Wenn ich die Käfer oder die Larven nicht mehr als solche sehe, also nicht mehr angucken muss, sondern wenn sie dann zum Beispiel in einer Wurst verarbeitet sind oder in einem Brot oder in Chips, dann ist natürlich auch die Akzeptanz eine ganz andere.«, so Dr. Rühl. Gemeinsam mit seinem Team will er das Thema vorantreiben. Dazu ist nun der Aufbau einer eigenen Insektenfarm am Standort in Gießen in Planung.

19

Mai

»RNA, gut für Impfstoffe, aber auch als Pestizid«

Ribonucleic acid (RNA) ist momentan vor allem durch seine Rolle in Covid-19-Impfstoffen bekannt, jedoch kann RNAi auch einen wichtigen nicht-medizinischen Nutzen haben, nämlich als zielgenaues, umweltfreundliches Pestizid. Die britische Zeitschrift »The Economist« berichtet in ihrem Artikel unter anderem über die Entwicklung von Methoden zur Anwendung von RNA-Pestiziden der Firma GreenLight Biosciences, mit welcher das Fraunhofer IME zusammenarbeitet.

08

Mai

»Einmal Mehlwurm bitte«

Die EU lässt den gelben Wurm als Lebensmittel zu. Bisher gibt es ihn nur im Tierhandel als Vogelfutter. Demnächst auf hessischen Tellern oder als leckeren Snack. Wir machen den Street Check. Wer ist mutig und isst den Wurm?

Our projects

With the development and use of biotechnological methods, we make insects, their molecules, cells, organs or associated microorganisms usable for applications. This results in products or services for medicine, industrial biotechnology and the food and feed industry.

Bmbf junior research group

Attract Group

Sprayable RNAi

Future Proteins

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